Ha Ön tényleg 100%-ig tudja,hogyan kell csúszós utakon vezetni akkor ne olvassa el ezt a cikket...

A télire fordult időjárási körülmények miatt ismét megszaporodnak a közúti balesetek.

Most tartsa kordában a "lovakat" nem érdemes rohanni...

csak kövesse ezeket az egyszerű és jól bevált szabályokat, és minden veszély úgy elszáll, mintha elfújták volna

Még igazán el sem jött a téli időjárás, a körülmények miatt máris megszaporodtak a közúti balesetek. Ami ilyenkor jellemző, és szinte már tipikusnak mondható ráfutásokon és árokba csúszásokon túl időnként súlyosabb esetek is előfordulnak. Ugyanis a vezetési körülmények drasztikusan megváltozásatak az időjárás viszonylag hirtelen változása miatt évről-évre előhozza ezeket a problémákat.

Mi lehet mindennek az oka, és hogyan kerülhetjük el a buktatókat?A közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik fő oka az alkalmazkodás hiánya. Nem figyelünk eléggé a téligumi jelentőségére. Pedig a balesetek elkerülésének kulcsa a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás. (Az évszaknak megfelelő gumiabroncs jelentőségével remélhetőleg mindenki tisztában van.)

Havas, latyakos, jeges utakon autózva a korábbi fizikai határok elmozdulnak. A fékút hosszabbá válik, a gumiabroncsok tapadása csökken, a jármű kormányozhatósága megváltozik. A vezetési stílusunkat is ehhez kell igazítani!
A téli vezetés legalapvetőbb szabálya:kisebb sebesség + nagyobb követési távolság

És mivel a baleseteket egyszerűbb megelőzni, mint megúszni, lássuk mi az a néhány dolog, amire a biztos célba érés érdekében nem árt odafigyelni:

indulás előtt gondoskodjunk a megfelelő kilátásról
a cipőtalpra tapadt hó és jég megnehezíti a pedálok használatát,indulás előtt nem árt lerázni a havat a cipőről
indulás után végezzünk egy-két fékpróbát
csúszós úton feltétlenül kerüljük a hirtelen, erőteljes vezetési manővereket (megcsúszáshoz, kitöréshez, megpördüléshez, pályaelhagyáshoz vezethetnek)
A kanyarodás, sávváltás, előzés különös körültekintést igényelnek. Lassítás, gyorsítás, vagy kormányzás – csak “érzéssel”!
szükség esetén időben kezdjünk el fékezni
a frissen esett hó alatt bárhol megbújhatnak jégfoltok,emiatt körültekintően válasszuk meg a sebességet
veszélyes helyzet az is, amikor a hőmérséklet fagypont körül mozog. Ilyenkor a fagyás és felengedés váltakozása miatt hol víz, hol meg igen síkos jégborítás fedi az úttestet.

Próbáljuk meg a realitásokhoz és a fizika törvényeihez igazítani a vezetési stílusunkat! Mindezek mellett gondoskodjunk róla, hogy a gépkocsi és a gumiabroncsok megfelelő állapotban legyenek.

Előzze meg a téli útviszonyok okozta baleseteket, kellemetlenségeket!

Jöjjön el hozzánk, jelentkezzen be most gépkocsija állapotának karbantartására,műszaki felülvizsgálatára!

Jelentkezem időpontért, gumicserére>>>

Like a facebookra!

Üdvözlettel: Majoros János
Derby Autó

is tájékoztatja, Ök bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért!