Kell a jó kenés!

Tudtad? A leggyakoribb karbantartás, az autóknál az olajcsere , ennek ellenére sokszor mégsem csinálják helyesen. Pedig nagyon érdemes odafigyelni és körültekintően eljárni: ugyanis egy helyes vagy épp helytelen olajcserével kilométerekkel módosíthatjuk a motor élettartamát!

Mi tudjuk, de vajon Te tudod-e?

Mert ha nem akkor ideje, hogy megtudd!

Tudtad? A leggyakoribb karbantartás, az autóknál az olajcsere , ennek ellenére sokszor mégsem csinálják helyesen. Pedig nagyon érdemes odafigyelni és körültekintően eljárni: ugyanis egy helyes vagy épp helytelen olajcserével kilométerekkel módosíthatjuk a motor élettartamát!

Ha az autótulajdonos indulni készül beül a kocsijába, elfordítja a kulcsot és az autó életre kel. A motor nyugodtan duruzsol a gépháztető alatt, vagyis az autó szíve tökéletesen működik. Ha a motor az autó szíve, akkor a motorolaj a vére amely ahhoz szükséges, hogy ez a szív minden körülmények között megbízhatóan és feltétel nélkül működjön.

Az olaj kiemelten fontos tehát, ráadásul számos feladatot kell megoldania, úgymint: a kenés, továbbá a kopás csökkentése mellett hűtenie kell a kent felületeket, véd a korróziótól, kitölti a súrlódó felületek közti réseket, lebegő állapotban magában tartja az égés során keletkezett részecskéket, kopásrészeket, tisztán tart, megakadályozza a lerakódások képződését, hidegben lehetővé teszi a gyors indítást és relatíve hosszú az élettartama is, jó viszkozitása és jó hővezető legyen, ne savasodjon, ne habosodjon, ne tartalmazzon káros vegyületeket, kímélje a katalizátort és üzemanyagot takarítson meg. És mindezeket az Ön autójában lévő olajnak is tudnia kell!


De vajon tudja-e?


Az olajcsere fontosságát, azt hiszem, ezek után nem kell taglalnom, a belső égésű motor aligha működhetne a kenőanyag nélkül, épp ezért roppant fontos annak típusa, minősége, a csereperiódus betartása, a karbantartással együtt elvégzendő munkálatok és temérdek apróság.

Gondolt már arra, hogy egy jó döntéssel megnövelheti az autó motorjának élettartamát?


A motorolajok (és hajtóműolajok) osztályozása viszkozitás alapján történik: anno a SAE (Society of Automotive Engineers) alkotta meg az alapokat, amelyek az olaj viszkozitását 98,9, illetve -17,8 Celsius-fokon írják elő. Az így megalkotott rendszer szerint az olaj (pl. 10 W 40) elnevezésének első, W-vel jelzett tagja a téli viszkozitásra utal, míg a második szám a nyári tulajdonságokat határozza meg. Korábban külön gyártottak téli és nyári kenőanyagokat, manapság azonban kizárólag többfokozatú olajakat használunk.

Az autógyártók minden egyes modellhez, sőt minden egyes motorhoz megadják a hozzá megfelelő olajat, tekintettel a viszkozitásra és a minőségre. Roppant fontos, hogy a kenőanyag kiválasztásánál figyelembe vegyük az autógyártó előírásait és olyan olajat válasszunk, amely mind viszkozitásában, mind az általa teljesített és a csomagoláson feltüntetett minősítési szintnek megfelel. Utóbbi kettő a leglényegesebb pont, maga az olaj márkája már másodlagos.


Érdemes persze a jó minőségű, biztos forrásból származó kenőanyagot használni, az alacsony minőség miatt messze kerülendő a hipermarketek saját márkás termékei. Ugyancsak fontos figyelembe venni a motor pontos paramétereit, hiszen ma már külön olajat kaphatunk a dízelmotorral szerelt autókhoz, s a turbós vagy közvetlen befecskendezéses rendszerekhez is más-más adalékolású kenőanyag dukál. A feltöltött erőforrásoknál különösen sarkalatos a választás, hiszen magát a turbót is a motorolaj keni.

Az olaj cseréjével együtt mindenképpen szükséges az olajszűrőt is cserélni, hiszen az adott periódus alatt felhalmozódott szennyeződések, kopadékok mind-mind a szűrőben kötnek ki, s annak telítődésével egyre nagyobb feladat hárul az olajpumpára. A szűrő akár több deciliter olajat is felvehet, épp emiatt nem szabad meglepődni azon, hogy az autógyártó által feltüntetett feltöltési mennyiségnél valamivel több olajat nyel el kedvencünk. Az olaj és az olajszűrő cseréjét érdemes alaposabb karbantartásra kiterjeszteni, s velük egy időben a – turbós autóknál kiemelten fontos – légszűrőt, üzemanyagszűrőt és pollenszűrőt is újra cserélni.

Tudsz olyan helyről ahol minőségi olajat vásárolhatsz és azt ott helyben le is cserélik?

Ha a válasz nem akkor nálunk megtalálod, kattints az időpontért!

Kiváló minőségű olajokkal várunk Tégrd és autódat!


Barátsággal: Majoros János
Derby Autószerviz

Kapcsolódó szolgáltatásunk: Olajcsere